25.03.2024

Mikkelin Musiikkijuhlien tärpit laulumusiikin ystäville

Mikkelin Musiikkijuhlien tärpit laulumusiikin ystäville

Mikkelin Musiikkijuhlien kesä 2024 tarjoaa runsaan kirjon laulutaidetta Waltteri Torikan kirkkokonsertista Iris Candelarian liedresitaaliin, Ville Matvejeffin johtamaan Philharmonia Orchestran oopperagaalaan.

Mikkelin Musiikkijuhlien kesä 2024 tarjoaa runsaan kirjon laulutaidetta Waltteri Torikan kirkkokonsertista Iris Candelarian liedresitaaliin, Ville Matvejeffin johtamaan Philharmonia Orchestran oopperagaalaan. 

Laulusolisteina festivaalilla kuullaan niin nuoria eurooppalaisia lupauksia kuin Suomen oopperalaulajien parhaimmistoa. Avajaiskonsertissa esiintyy myös yksi Suomen johtavista suurkuoroista, Helsingin filharmoninen kuoro, ja pelimusiikin konsertissa näyttäytyy nuorta voimaa jyrisevä Mieskuoro Alvar. 

3.8. Suurkuoron juhlaa avajaiskonsertissa

Kapellimestari Aliisa Neige Barrière

3.8. Avajaiskonsertti on todellinen Oodi Ilolle! Konsertin pääteoksena kuullaan 200 vuotta sitten ensiesityksensä saanut Beethovenin 9. sinfonia (1824), jonka finaalissa pauhaa suurkuoro. Sinfoniaa täydentää kantaesityksensä saava Luukas Hiltusen Scintillation (2024). Tämä Emily Dickinsonin runoon sävelletty teos orkesterille ja sekakuorolle on kunnianosoitus eurooppalaisen sinfoniamusiikin mestarille, Ludwig van Beethovenille.

Nousevan kapellimestarilupauksen, Aliisa Neige Barrièren, johtaman konsertin kruunaa 75-henkinen Helsingin filharmoninen kuoro. Helsingin filharmoninen kuoro on esiintynyt lukuisilla Suomen musiikkifestivaaleilla ja tehnyt yhteistyötä myös mm. RSOn ja Kansallisoopperan ja -baletin orkesterin kanssa. Kuoro tunnetaan rohkeista ohjelmistovalinnoista, ilmaisuvoimasta ja metallikkaasta soinnistaan.

Konsertin orkesterina toimii mikkeliläis-lappeenrantalainen Saimaa Sinfonietta ja solisteina laulaa Kansallisoopperalta ja Euroopan oopperalavoilta tuttuja huippunimiä: koloratuurisopraano Marika Hölttä, mezzosopraano Anu Ontronen, tenori Markus Nykänen ja basso Timo Riihonen.

3.8. Etkokonsertti Stellassa

3.8. klo 14 kauppakeskus Stellassa juhlitaan festivaalin alkua iki-ihanin Oskar Merikannon ja Giacomo Puccinin sävelmin.

Konsertoimassa on Elinan surma -oopperasta tutuksi tullut ESMO ry, jonka solisteista esiintyvät mm. sopraano Laura Heinonen ja mezzosopraano Anu Ontronen. Tunnin konsertin soitannosta vastaa ESMO ry:n pianotrio (Mirva Helske, Matti Makkonen ja Susanna Mieskonen-Makkonen) ja konsertin juontaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Konserttiin on vapaa pääsy!

Mezzosopraano Anu Ontronen
Sopraano Iris Candelaria ja pianisti Jukka Nykänen

4.8. Eteerisiä iltapäivän unelmia

4.8. konserttipäivä alkaa häikäisevän Lappeenrannan laulukilpailun 2023 voittajan, suomalais-espanjalaisen sopraano Iris Candelarian ja pianistivelho Jukka Nykäsen resitaalilla. Yhdessä paljon esiintynyt duo on koonnut konserttiin laajan kattauksen eteläeurooppalaista lied-musiikkia mm. säveltäjämestareilta Fauré, Debussy, Poulenc, Delibes, Boulanger ja Obradors.

Suomen kysytyimpien sopraanoiden joukkoon viime vuosina noussut Candelaria vierailee solistina myös Game Music Collectiven konsertissa samana iltana.

4.8. Pelimusiikin konsertti koko perheelle

Game Music Collectiven pelimusiikin konsertti on kesän ehdoton kohokohta kaikenikäisille pelaajille. 8-henkinen Game Music Collective esiintyy Mikkelissä Sinfoniaorkesteri Vivon soittajien ja Seminaarimäen nuorista miehistä kootun mieskuoro Alvarin kanssa.

Game Music Collectiven esittää sovituksia uusista ja vanhoista peleistä ja ohjelmistossa on huomioitu niin tarinalliset konsolipelit kuin Nintendotkin, joten jotain tuttua löytyy perheen pelaajille sukupolvesta riippumatta. Konsertti on visualisoitu peliestetiikka huomioiden.

Game Music Collectiven videot ovat keränneet YouTubessa 25 miljoonaa katsontakertaa ja orkesteri saa niin peliyhteisön kuin sinfoniamusiikin ystävät villiintymään totaalisesti konserteissaan. Miltä tuntuu kuulla oman lempipelin kappaleet luonnossa suurella orkesterilla ja kuorolla toteutettuna? 

“Mustat kengät kopisevat lehterillä. Pukukangas hankaa vasten jalkoja, kopina vaimenee ja suhina lakkaa. Äänirauta kilahtaa. Hiljaisuus muuttuu kuoron soinniksi. Halon teema mieskuoron laulamana täyttää kaikuvan tilan. Saan kylmiä väreitä.” 

Ilmeisesti aika hyvältä. 

7.8. Waltteri Torikka Pitäjänkirkossa

Baritoni Waltteri Torikka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä sukupolvensa rakastetuimmista oopperalaulajista Suomessa. Torikka esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, BBC:n sinfoniaorkesterin ja Deutsche Radio Philharmonien solistina. Vuonna 2024 Torikkaa nähdään mm. Merikanto-konserteissa pianisti Marko Hilpon kanssa ja Don Giovannina Savonlinnassa. 

Mikkelin Musiikkijuhlat tarjoaa Torikan ystäville ainutlaatuisen helmen: Torikka esiintyy Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Pitäjänkirkon upeassa, valoisassa miljöössä. Väliajattoman konsertin ohjelmassa herkistytään mm. barokkimusiikin, kantaattien ja laulujen parissa sekä iloitaan Torikan tutuksi tehneiden ooppera-aarioiden äärellä. Kohoa korkeuksiin Torikan sävykkään äänen ja kaupunginorkesterin jousien siivittämänä! 

10.8. Ville Matvejeffin ja Philharmonia Orchestran Oopperagaala 

Kapellimestari Ville Matvejeff

Voisiko Oopperagaalalle olla paremmat lähtökohdat kuin orkesterina maailmankuulu Philharmonian Orchestra Lontoosta ja kapellimestarina musiikinlajin syväosaaja, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff?

Tuskin.

10.8. ilta Mikaelissa on täyttä glamouria ja shampanjaa, kun ooppera-aariat ja ensemblet heräävät lavalla eloon nuorten huippusolistien tulkintoina. Myös Philharmonian säväyttäviä orkesterinumeroita kuullaan. Konsertin hykerryttävän upeat laulusolistit julkaistaan aivan läpiaikoina!

14.6.2024

On the Move! 2024 – monipuolisempana kuin koskaan!

On the Move! -konserttisarja tuo jälleen Mikkelin Musiikkijuhlat lähelle kuulijoita Mikkelin seudun kartanoihin, ravintoloihin ja kauppakeskuksiin. Tarjolla on tuttuun tapaan laadukasta musiikkia pääosin ilmaisissa tapahtumissa Pieksämäeltä Ristiinaan. 2024–2026 Veej’jakaja- & Leader-hanketuen saanut On the Move! toimii Mikkelin seudulla kulttuuritoimijoita ja -yhteisöjä yhdistävänä voimana.

Lue lisää

1.5.2024

Erkki Lasonpalon vinkit Mikkelin Musiikkijuhlien ohjelmistosta. “Tulossa on upeita konsertteja Beethovenista pelimusiikkiin.

Suuret orkesterit, kuorot ja taidokkaat solistit tarjoilevat sekä tuttua että tuoretta taidemusiikkia.

Lue lisää

26.3.2024

Game Music Collective - Rakkaudesta pelimusiikiin

4.8 konsertissa kuullaan pelimusiikkia jokaiseen makuun niin uusien kuin retropelienkin musiikista. Tule hyppäämään pelimusiikin upeihin äänimaisemiin!

Lue lisää

25.3.2024

Mikkelin Musiikkijuhlien tärpit laulumusiikin ystäville

Mikkelin Musiikkijuhlien kesä 2024 tarjoaa runsaan kirjon laulutaidetta Waltteri Torikan kirkkokonsertista Iris Candelarian liedresitaaliin, Ville Matvejeffin johtamaan Philharmonia Orchestran oopperagaalaan.

Lue lisää

26.1.2024

Vuoden 2023 Matkailuteko -palkinto Mikkelin Musiikkijuhlille!

Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry myönsi Vuoden 2023 matkailuteko -palkinnon Mikkeli Musiikkijuhlille ilmiömäisestä uudistumisesta ja menestyksestä. Tämä tunnustus yhdessä Vuoden festivaali 2023 -tittelin kanssa konkretisoivat, kuinka kulttuuritapahtumalla voi olla suuren taiteellisen arvon lisäksi myös suuri aluetaloudellinen merkitys.

Lue lisää

29.12.2023

Taiteen maisteri Mirva Helske Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtajaksi

Mikkelin Musiikkijuhlat on nimittänyt taiteiden maisteri Mirva Helskeen musiikkijuhlien festivaalijohtajaksi. Helske aloittaa työsuhteen 1.1.2024.

Lue lisää

15.12.2023

Mikkelin Musiikkijuhlat tuo iloa elokuuhun 2024 upealla konserttisarjalla

Aiemmin julkaistujen orkesterikonserttien lisäksi parrasvaloissa ovat pelimusiikkia esittävä Game Music Collective sekä kamarimuusikot Suomesta ja Englannista. Festivaalin teema on Oodi ilolle.

Lue lisää

17.8.2023

Kapellimestari Erkki Lasonpalo johtaa Philharmonia Orchestraa Mikkelin Musiikkijuhlilla myös kesällä 2024

Erinomaisesti sujunut yhteistyö saa jatkoa.

Lue lisää

6.8.2023

Menestys!

Lue lisää