Mikkelin Musiikkijuhlat lyhyesti

Mikkelin Musiikkijuhlat on Mikkelin musiikkijuhlien kannatusyhdistys ry:n (per. 1991) ylläpitämä musiikkifestivaali. Musiikkijuhlat järjestetään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa. Juhlien konsertteja on järjestetty vuodesta 1992 alkaen niin kongressi- ja konserttitalo Mikaelissa, Mikkelin tuomiokirkossa, kuin Mikkelin maaseurakunnan kirkossakin. Musiikkijuhlien syntyyn oli voimakkaasti vaikuttamassa kriitikko Seppo Heikinheimo.

Vuodesta 1993 alkaen maaliskuuhun 2022 saakka musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimi pietarilaisen Mariinski-teatterin pääjohtaja, ylikapellimestari Valeri Gergijev. Maaliskuun 2022 alussa Musiikkijuhlien väliaikaiseksi taiteelliseksi johtajaksi nimitettiin festivaalijohtajana vuodesta 2018 alkaen toiminut Teemu Laasanen, joka jatkaa festivaalijohtajan tehtävän ohella taiteellisen johtajan tehtäviä vuoden 2022 loppuun saakka.

Mikkelin musiikkijuhlien konsertteja on radioitu, videotallennettu ja levytetty (Philips Classics). Musiikkijuhlien esiintyjärungon muodostivat aiemmin Mariinski-teatterin orkesteri ja kuoro. Ohjelmistossa on sinfoniakonsertteja ja oopperoiden konserttiesityksiä, lisäksi on kuultu solistikonsertteja. Musiikkijuhlilla on vuosien varrella kuultu lukuisia Mariinskin kasvattamia oopperamaailman tähtiä, sekä muita maailmankuuluja musiikin ykkösnimiä ympäri maailmaa.

Festivaali tarjoaa usein myös yleisölle maksuttomia konsertteja, ja oheistapahtumien määrä on kasvanut koko 2020-luvun ajan. Ohjelmistoon kuuluvat myös korkeatasoiset seminaarit, kuten Päämajasymposium ja Suomen Pankin talousseminaari.

Mikkelin Musiikkijuhlien kannatusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtajana toimi huhtikuuhun 2021 saakka kannatusyhdistyksen perustajajäsen Jukka Tikka. Jukan työtä hallituksen puheenjohtajana jatkaa Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.