Mikkelin Musiikkijuhlat lyhyesti

Mikkelin Musiikkijuhlat on Mikkelin musiikkijuhlien kannatusyhdistys ry:n (per. 1991) ylläpitämä klassisen musiikin festivaali. Juhlat järjestetään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa. Juhlien konsertteja on järjestetty vuodesta 1992 alkaen niin kongressi- ja konserttitalo Mikaelissa, Mikkelin tuomiokirkossa, kuin Mikkelin maaseurakunnan kirkossakin. Musiikkijuhlien syntyyn oli voimakkaasti vaikuttamassa kriitikko Seppo Heikinheimo.

Vuodesta 1993 musiikkijuhlien taiteellisena johtajana on toiminut pietarilaisen Mariinski-teatterin pääjohtaja, kapellimestari Valeri Gergijev. Mikkelin musiikkijuhlien konsertteja on radioitu, videotallennettu ja levytetty (Philips Classics).

Musiikkijuhlien esiintyjärungon muodostavat Mariinski-teatterin orkesteri ja kuoro. Ohjelmistossa on sinfoniakonsertteja ja oopperoiden konserttiesityksiä, lisänä kuullaan solistikonsertteja. Festivaali tarjoaa usein myös yleisölle maksuttomia konsertteja.

Musiikkijuhlilla on vuosien varrella kuultu lukuisia Mariinskin kasvattamia oopperamaailman tähtiä, sekä muita maailmankuuluja musiikin ykkösnimiä ympäri maailmaa.

Mikkelin Musiikkijuhlien kannatusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtajana toimi huhtikuuhun 2021 saakka kannatusyhdistyksen perustajajäsen Jukka Tikka. Jukan työtä hallituksen puheenjohtajana jatkaa Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.