Miina-Liisa Värelä

Miina-Liisa Värelä on yksi Suomen lupaavimmista lyyris-dramaattisista sopraanoista.

Kausi 2017-2018 alkoi erityisen menestyksekkäästi Linzissä, jossa Miina-Liisa lauloi ensimmäisen Färberininsä Straussin oopperassa Die Frau ohne Schatten.  Hän sai ylistävät kritiikit  ja rooli poiki useita jatkokiinnityksiä. "Froschia" esitettiin huimat 14 näytöstä.  Kevätkaudella hän vieraili Aarhusin ja Aalborgin sinfoniaorkestereiden solistina laulaen A. Schönbergin teoksessa Gurre-Lieder Toven osan. Loppukevättä juhlistettiin Odensessa, jossa hän lauloi ensimmäisen näyttämöversionsa Sieglindenä R. Wagnerin oopperassa Die Walküre. Jälleen kriitikot ylistivät roolisuoritusta sekä äänellisesti että näyttelijäntyöllisesti.

Värelä debytoi Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2011, Ortlinden roolissa, R.Wagnerin oopperassa Valkyyria. Ulkomaan debyyttinsä hän lauloi keväällä 2013 Liettuan Kansallisoopperassa, Vilnassa, Elsan roolissa Wagnerin oopperassa Lohengrin. Kaudella 2014-2015 hän lauloi briljantisti Straussin Lepakko-operetin Rosalindena Suomen Kansallisoopperassa. Samaisella kaudella hän palasi jälleen Elsan rooliin Liettuan Kansallisoopperaan.  Vuonna 2014 Suomen Wagner seura palkitsi hänet Wagner-stipendillä.

Miina-Liisa debytoi Saksassa, Bremenin oopperassa, keväällä 2016 Sentan roolissa Wagnerin oopperassa Lentävä Hollantilainen. Keväällä 2016  hän debytoi Odensessa Sieglinden roolissa, Wagnerin oopperassa Valkyyria

Vuonna 2012 hän lauloi Suomen Kansallisoopperassa Karita Mattilan coverina Emilia Martyn roolin, L. Janacekin oopperassa Tapaus Makropulos.  Värelä oli jälleen Mattilan jalanjäljissä kaudella 2013-2014, tällä kertaa Jenufana (Janacek), Suomen Kansallisoopperassa.

Keväällä 2013 Miina-Liisa lauloi menestyksekkään ulkomaan debyyttinsä Vilnan kansallisoopperassa, jonne hän palasi myös kaudella 2014. Hän esiintyi Elsana R.Wagnerin oopperassa Lohengrin.

Vuonna 2012 Värelän rooleja olivat Leonora (Trubaduuri) Lahden oopperassa ja Ensimmäinen nainen (Taikahuilu) Savonlinnan Oopperajuhlilla. Kesällä 2013 Värelä konsertoi Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä lauloi T-J. Kyllösen Norppa-oopperan kantaesityksessä Luminorpan roolin.

Värelän rooleja ovat olleet myös mm. Governess (The Turn of the Screw), Sylvienne (Iloinen leski) ja Ensimmäinen noita (Dido ja Aeneas).

Värelä voitti sekä Timo Mustakallio laulukilpailun kesällä 2011 Savonlinnan Oopperajuhlilla että Kangasniemen laulukilpailun kesällä 2009.

Värelä on laulanut paljon orkestereiden solistina. Vuonna 2011 hän oli Helsingin juhlaviikkojen nuori debytantti ja lauloi RSO:n solistina Mahlerin 2. sinfoniassa Ingo Metzmacherin johdolla. Turun filharmonisen orkesterin kanssa Värelä iloitteli Vappu-konsertissa Ari Rasilaisen johdolla (2012). Keväällä 2012 hän esiintyi Tampere Filharmonian kanssa Mahlerin 4. sinfoniassa Hannu Linnun johdolla. Shostakovichin 14. sinfonia oli vuorossa Oulu Filharmonian sekä Luke Dollmanin kanssa syksyllä 2012. Värelä on laulanut myös Savonlinnan oopperajuhlien gaalakonserteissa Savonlinnassa, Helsingissä, Kuopiossa sekä Pietarin Mikhailovsky teatterissa. Hän on ollut myös mm. Kuopion kaupunginorkesterin, Helsingin kaupungin orkesterin, Kangasnimen musiikkiviikkojen, Korsholman musiikkifestivaalin, Sävel Sastamalan solistina.

Miina-Liisalla on laaja lied-ohjelmisto ja hän konsertoikin usein mm. pianistien Marko Hilpon ja Kiril Kozlovskyn kanssa.

Värelä valmistui erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta musiikin maisteriksi keväällä 2013.

Värelää ovat tukeneet mm. Matti Salmisen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Wihurin säätiö.

Tilaa festivaalikuulumisia!

Liittymällä Mikkelin Musiikkijuhlien postituslistalle saat ajankohtaisia festivaalikuulumisia ensimmäisten joukossa sähköpostiisi.