VALERI ABISALOVITŠ GERGIJEV, s. 2. 5.1953 Moskovassa, on venäläinen kapellimestari ja Pietarin Mariinski-teatterin johtaja. Hän on yksi maailman tunnetuimmista kapellimestareista, ja johtanut myös mm. Rotterdamin filharmonikkoja, New Yorkin Metropolitan-oopperan orkesteria ja Lontoon sinfoniaorkesteria.

Gergijev opiskeli orkesterinjohtoa Leningradin konservatoriossa legendaarisen Ilja Musinin ohjauksessa, ja hänet nimitettiin vuonna 1978 Kirovin (nykyään Mariinskin) oopperan apulaisjohtajaksi, missä hän debytoi johtamalla Sergei Prokofjevin oopperan Sota ja rauha. Sen jälkeen kun hänet nimitettiin Kirovin oopperan ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1988, Mariinskin orkesteri ja baletti hänen johdollaan ovat vierailleet yli 45 maassa.

Gergijev on perustanut ja johtanut maailmankuuluja festivaaleja, kuten the Stars of the White Nights (1993 lähtien), the Moscow Easter Festival (2002 lähtien), Rotterdamin Gergijev Festivaaleja, Mikkelin Musiikkijuhlia and Münchenin 360 Degrees -festivaaleja. Gergijev on myös johtanut suurien säveltäjien muistokonsertteja, kuten 150v Musorgski, 175v Tshaikovski, 125v Prokofiev, 100v Shostakovich jne. Kaikkien festivaalien erityispiirre on, että yleisöllä on mahdollisuus kuulla ja nähdä myös harvinaisia kappaleita, mitä ei ole esitetty aiemmin.

Suomessa Gergijev orkestereineen on vieraillut useasti. Erityisesti Mikkelin Musiikkijuhlat ovat olleet mariinskilaisten suosiossa, ja Gergijev toiminut Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana jo vuodesta 1993.

 

MARIINSKI-TEATTERIN ORKESTERI

Valtion akateeminen Mariinski-teatteri eli Marian teatteri on vuonna 1860 perustettu ooppera- ja balettiteatteri, joka sijaitsee Pietarissa, Venäjällä. Teatteri on nimetty keisarinna Maria Aleksandrovnan mukaan.

Sekä baletin että oopperan orkesterin ylikapellimestari ja johtaja on Valeri Gergijev, joka on nostanut esitysten tason jälleen maailman huippuluokkaan. Baletissa ovat sen historian aikana tanssineet muun muassa Anna Pavlova, Vatslav Nižinski ja Rudolf Nurejev. Se tunnetaan erityisen puhtaasta ja yhtenäisestä tanssityylistään. Mariinski-teatterissa ovat saaneet ensiesityksensä lähes kaikki suuret venäläiset oopperat, kuten Mihail Glinkan Ruslan ja Ljudmila, Modest Musorgskin Boris Godunov ja Hovanštšina sekä kaikki Pjotr Tšaikovskin oopperat, joista Lumoojattaren Tšaikovski myös johti itse.

ALEXANDRE KANTOROW aloitti pianonsoiton opinnot viisivuotiaana. Hän on opiskellut sekä Pierre-Alain Volondat'n johdolla, että Schola Cantorum Paris -musiikkikoulussa Igor Lazkon luokalla. Tällä hetkellä hän opiskelee Pariisin konservatoriossa Franck Braleyn ja Haruko Uedan johdolla. Orkesterisolistina Kantorow debytoi 16-vuotiaana Sinfonia Varsovan kanssa. Sen jälkeen hän on esiintynyt mm. Orleansin sinfoniaorkesterin, Picardien orkesterin, Liegèn kuninkaallisen filharmonisen orkesterin, Taipein sinfoniaorkesterin, Kansain filharmonisen orkesterin sekä Bordeaux'n ja Geneven kamariorkesterien kanssa. Lukuisten pianoresitaalien lisäksi Kantorow on ollut kierueella Alankomaiden kamariorkesterin, Île-de-Francen ja Loiren alueen kansallisten orkesterien, Picardien orkesterin ja Ranskan kansallisen orkesterin kanssa. Vuonna 2017 hän teki levytyssopimuksen BIS-levy-yhtiön kanssa, johon sisältyy mm. Saint-Saënsin piano- ja orkesteriteosten kokonaislevytys.

MIKKELIN KAUPUNGINORKESTERI

Mikkeliläisen orkesteritoiminnan juuret juontavat vuoteen 1903, jolloin Mikkelin Musiikinystäväin yhdistys perusti orkesterin tuolloin vain muutaman tuhannen asukkaan kaupunkiin. Tästä aikanaan maan vanhimmasta amatööriorkesterista ja kaiken kaikkiaan Suomen kolmanneksi vanhimmasta orkesterista muodostettiin myöhemmin yhdistyspohjainen ammattiorkesteri. Vuonna 1990 Mikkelin kaupunginorkesteri kunnallistettiin 12 jousisoittajan vahvuisena kokoonpanona.

Soittajisto on keskittynyt nimenomaan jousiorkesterille sävellettyyn musiikkiin ja on tullut tunnetuksi yhteistyöstään lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien kanssa. Yhteiskonsertit muiden orkestereiden kanssa, erityisesti Saimaa Sinfonietta -nimellä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa, ovat vakiintuneet osaksi soittajiston toimintaa. Pieni jousisto on vaivaton liikuteltava ja kykenee täysipainoiseen konsertointiin myös ilman kapellimestaria.

Syksyllä 2012 Mikkelin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi kiinnitettiin mm. Cleveland Orchestran apulaiskapellimestarina toiminut Sasha Mäkilä. Vuonna 2013 orkesteri esiintyi maineikkaalla The Great Mountains Music Festivalilla Etelä-Koreassa, ja sai Latin Grammy Award -palkintoehdokkuuden kapellimestari José Serebrierin johtamalla Adagio-levyllä. Konserttiensa suorat internet-lähetykset orkesteri aloitti yhteistyössä E-concerthouse-portaalin ja Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2014. Maaliskuussa 2015 orkesteri teki Sibeliuksen juhlavuoteen liittyen konserttikiertueen Etelä-Koreaan ja Kiinaan.

ERKKI LASONPALO

Erkki Lasonpalo on opiskellut kapellimestariksi Jorma Panulan sekä Leif Segerstamin johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän on johtanut Suomessa vuodesta 2012 useimpia merkittäviä orkestereita kuten Tampere Filharmoniaa ja Turun filharmonista orkesteria, Sinfonia Lahtea, Oulu Sinfoniaa sekä Kuopion, Helsingin, Lappeenrannan, Vaasan, Porin, Jyväskylän ja Joensuun kaupunginorkestereita ja Tapiola Sinfoniettaa sekä Lapin kamariorkesteria. Hän on työskennellyt myös oopperaproduktioissa Suomen kansallisoopperan ja -baletin lisäksi Oulun oopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Kokkolan oopperassa. Lasonpalo on vieraillut myös Islannin sinfoniaorkesterin kapellimestarina.

Lasonpalo on toiminut Heinäveden musiikkipäivien taiteellisena johtajana vuodesta 2014 ja Kemin kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2016 sekä Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina vuodesta 2017. Lisäksi hän toimii Helsinki Sinfonietan taiteellisena johtajana. Vuoden 2019 alusta Lasonpalo nimitettiin valtakunnallisen nuorten soittajien Sinfoniaorkesteri Vivon taiteelliseksi johtajaksi.

  

SINFONIAORKESTERI VIVO

Sinfoniaorkesteri Vivo on nuorten soittajien valtakunnallinen täysimittainen filharmoninen orkesteri, jonka soittajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Soittajien keski-ikä on tällä hetkellä noin 19 vuotta ja ikähaarukka 14-26 vuotta. Enemmistö soittajista on sekä lukiossa olevia nuoria että päätoimisia musiikinopiskelijoita, joille Vivo tarjoaa mahdollisuuden hankkia musiikkialan eri ammateissa vaadittavaa osaamista, tietotaitoa ja orkesterisoittokokemusta.

Vivo perustettiin vuonna 1986. Alkusysäyksen orkesterille antoivat nuoret muusikot, jotka paluumatkalla musiikkileiriltä kertoivat haluavansa soittaa yhdessä talvellakin. Kapellimestari Kari Tikka kannatti ajatusta ja oli sitä mieltä, että perustettavan orkesterin on oltava iso sinfoniaorkesteri. Helsingin debyyttikonsertti pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla kevättalvella 1989, ja sen jälkeen orkesteri on konsertoinut säännöllisesti eri puolilla Suomea.

Kari Tikan jälkeen taiteellisena johtajana ovat toimineet Mikko Franck (1997-1999), Tibor Bogányi (2000-2002) ja Esa Heikkilä (2003-2016). Kapellimestari Erkki Lasonpalo aloittaa kolmivuotisen kautensa taiteellisena johtajana vuoden 2019 alussa.

Vivon yli 30 toimintavuoden aikana mukana on ollut satoja nuoria soittajia, joista huomattava osa on päätynyt myöhemmin ammattimuusikoksi tai työskentelemään muulla tavoin musiikin parissa. Vivon ohjelmisto kattaa koko orkesterimusiikin kirjon sinfonioista ja oopperoista aina sinfoniaorkesterille sovitettuihin tangoihin ja elokuvasävelmiin. Repertoaarin pääpaino on kuitenkin ehdottomasti suurissa sinfonioissa ja sävelrunoissa (säveltäjinä mm. Sibelius, Brahms, Tšaikovski, Šostakovitš, Mahler ja Bruckner).

Ulkomailla Sinfoniaorkesteri Vivo on vieraillut Unkarissa, Georgiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä Saksassa.

VILJAMI KEMPPINEN

Mikkeliläinen Viljami Kemppinen (s. 2002) opiskelee viulunsoittoa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Päivyt Mellerin oppilaana. Vuoteen 2015 saakka Viljami opiskeli Mikkelin musiikkiopistossa opettajanaan Merja Claussen.

Nuoresta iästään huolimatta Viljami on jo ehtinyt osallistua lukuisille musiikkileireille ja mestarikursseille, opettajinaan mm. Mimi Zweig, Yuri Zhislin, prof. Joan Kwuon, Grigory Kalinovsky, Arvo Leobur ja Dan Zhu.

Viljami on esiintynyt Mikkelin kaupunginorkesterin solistina peräti kuusi kertaa, mutta Vivo on ensimmäinen täysikokoinen sinfoniaorkesteri, jonka solistina hän debytoi.

TEEMU LAASANEN

Teemu Laasanen toimii Mikkelin musiikkiopiston pianonsoiton lehtorina ja Mäntyharjun toimipisteen johtajana. Laasanen on opiskellut pianonsoittoa mm. Keski-Suomen konservatoriossa, Carl Nielsen Academy of Musicissa sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, ja Sibelius-Akatemiassa yksityisesti opettajinaan Nijole Kasperaviciute, Oleg Mantur ja prof. Liisa Pohjola. Hän on osallistunut useille mestarikursseille opettajinaan mm. prof. Erik T. Tawaststjerna, Lauri Väinmaa, German Danileiko, Mikhail Yanovitsky ja Olli Mustonen.

Laasanen valmistui musiikkipedagogiksi v. 2001 sekä suoritti solistisen A-tutkinnon ja ammattikorkeakoulun musiikin erikoistumisopinnot vuonna 2002 erinomaisin arvosanoin. Hänellä on ollut soolokonsertteja Suomessa, Tanskassa ja Latviassa sekä kamarimusiikkikonsertteja Suomessa, Puolassa ja Tanskassa. Orkestereiden kanssa hän on esiintynyt useasti, mm. Jyväskylä sinfonia, Mikkelin kaupunginorkesteri ja Sinfonietta SOI.

Laasanen on järjestänyt klassisen musiikin konserttisarjoja Mäntyharjussa vuodesta 2003 alkaen ja toiminut mm. SOI Suvessa - ja SOI Suksilla – festivaalien, sekä v. 2013 ensimmäisen Pinus Musica -musiikkileirin johtajana. Lokakuussa 2018 Laasanen valittiin Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtajaksi.

Elokuussa 2017 ilmestyi Laasasen kirjoittama ja soittama musiikkisatu Nuken Tarina, joka kuullaan Musiikkijuhlilla konserttiversiona. Edvard Griegin Lyyrisistä kappaleista on juuri valmistunut musiikkisatukirja Eirikin matka maan ääriin, joka myös kuullaan juhlien ohjelmistossa. Kolmaskin kirja on suunnitteilla, ja se tulee sisältämään Leevi Madetojan ja Jean Sibeliuksen musiikkia. Tärkeänä opettajana ja mentorina Laasaselle on toiminut syksystä 2016 alkaen pianotaiteilija Irina Zahharenkova.

 

JARI SINKKONEN

Arvostettu lapsuuden asiantuntija ja loistava luennoitsija.

Jari Sinkkonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja Pelastakaa Lapset ry:n entinen ylilääkäri. Hän on yksi Suomen kysytyimpiä luennoitsijoita. Jari on lasten ja nuorten psyykkisen kehityksen ja mielenterveyden huippuasiantuntija, ja on luennoinut eri aiheista lähes 1000 kertaa monenlaisille yleisöille.

JOUNI BÄCKSTRÖM

Baritonilaulaja, säveltäjä, näyttelijä Jouni Bäckström (Muusikko AMK) opiskeli laulua Helsingin konservatoriolla 2002-2006 ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa 2008-2013, näyttelijäntyötä ja fyysistä komiikkaa Teatterikorkeakoulun avoimessa yliopistossa ja lukuisilla kansainvälisillä kursseilla 2008-2014 sekä sävellystä Tampereen ammattikorkeakoulussa 2003-2010.

Jouni Bäckström on vieraillut mm. Klaps ry:n ja Avanti! Kamariorkesterin solistina, kuorolaulajana Suomen Kansallisoopperassa sekä vierailevana näyttelijänä Suomen Kansallisteatterissa. Hän on säveltänyt ja ohjannut musiikkia näytelmiin mm. Valpurinyö Suomen Kansallisteatteriin ja Woyzeck Kokkolan kaupunginteatteriin. Bäckströmin säveltämät näytelmät ovat voittaneet palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla (juryn erikoispalkinto FIST-festivaaleilla “Veitset leikkaa ilman” 2006 ja “Nevermind-tarinoita nuoruudesta” 2008), ja ne ovat saaneet kutsuja Helsingin Juhlaviikkojen Stage-festivaaleille (“Veitset leikkaa ilman” Teatteri Nirvana 2012 ja “Peer Gynt- mies maailman huipulla” Seinäjoen Kaupunginteatteri 2013). Jouni Bäckströmin konserttimusiikkia on esitetty Tampere Biennalessa, Oulun uudenmusiikin lokakuu- tapahtumassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Keväällä 2014 Jouni Bäckström lauloi paljon kiitosta saaneen Lahtisen -roolin Tauno Pylkkäsen Tuntematon Sotilas -oopperassa Oulun kaupunginteatterissa.

PETRI BÄCKSTRÖM

Petri Bäckström tunnetaan itsensä täysillä peliin laittavana ja monipuolisena näyttämötaiteilijana. Hän debytoi oopperalaulajana vuonna 2000, Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2001 ja Savonlinnan Oopperajuhlilla 2003 vieraillen säännöllisesti kaikilla merkittävillä oopperanäyttämöillä Suomessa. Hän on Timo Mustakallio (2000) ja Lappeenrannan (2002) laulukilpailujen finalisti, Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla opiskellut, kilpatanssin SM 2. (prechampion, vakiotanssit 1994). Hän on jatko-opiskellut ulkomailla mm. Roomassa (Renato Federighi), Wienissä (Irina Gavrilovici), Lontoossa (David Harper) ja Hampurissa (Anna Bergamo).

Petri Bäckströmin repertuaari ulottuu keskeisistä klassikkoteoksista uusiin nykymusiikkiteoksiin; oopperanäyttämöiden ja konserttilavojen ulkopuolella hän on työskennellyt myös teattereissa ja vapaan kentän kokeellisissa produktioissa erikokoisissa rooleissa, päärooleista pieniin sivurooleihin, mm. Bohemen Rodolfo, Hoffmannin kertomusten nimirooli, Philip Glassin Madrigal Opera (ensilevytys!), Kirmo Lintisen Fitness-oopperan päärooli sekä suuri määrä karakteerirooleja (mm. Pang, Goro, Gaston, Tsekalinski, Basilio, Monostatos, Spalanzani).

Petri Bäckström on työskennellyt mm. seuraavien kapellimestarien ja ohjaajien kanssa: Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam, Hannu Lintu, Michael Güttler, Cornelius Meister, Susanna Mälkki, Marco Marelli, Jan Latham-König.

Petri Bäckström on myöskin toiminut 2010-2013 itsenäisen Ooppera Skaala -ryhmän taiteellisena johtajana.

JUKKA NYKÄNEN

Pianisti, säveltäjä ja sovittaja Jukka Nykänen (s. 1976 Helsingissä) aloitti pianonsoiton opintonsa vuonna 1985 Espoon musiikkiopistossa Kata Nummen oppilaana. Nykänen jatkoi pianonsoiton opiskelua Teppo Koiviston johdalla Sibelius-Akatemissa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vvuonna 2004. Ensikonserttinsa hän piti vuonna 2006. Mestarikursseilla hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Konstantin Bogino, Liisa Pohjola, Matti Raekallio, Pascal Devoyon ja Eero Heinonen.ᅠNykäsen ensimmäinen soololevy Pianovirtuoso (2007) sai erinomaisen vastaanoton ja Helsingin Sanomat nimesi sen yhdeksi vuoden parhaista levyistä. Toinen levy Kotimaani ilmestyi lokakuussa 2012.

Nykänen on tunnettu monipuolisuudestaan sekä improvisointikyvyistään. Hän on työskennellyt paljon laulumusiikin ja teatterin parissa – niin pianistina, säveltäjänä kuin kapellimestarinakin. Hän on ollut mukana lukuisissa Helsingin kaupunginteatterin produktioissa vuosina 1999-2010 (mm. Les Misérables, Evita, Miss Saigon, Producers, Maija Poppanen, Kaunotar ja hirviö, Wicked), sekä Svenska Teaternin tuotannossa Kristina från Duvemåla (2012) ja Kansallisteatterin musiikkinäytelmässä Aie (2012). Hän on myös vieraillut Lahden kaupunginteatterissa (West Side Story, 2013), Tampereen teatterissa (Les Misérables, 2013) sekä Åbo svenska teaternissa (The Last Five Years, 2014).

Nykäsen itse säveltämiin musiikkiteatteriteoksiin kuuluu mm. Jukka Itkosen tekstiin tehty Terveisiä Kalevasta, joka palkittiin Kalevala-seuran sävellyskilpailussa, sekä Eppu Nuotion käsikirjoittama pienoismusikaali Kenraali. Joulukuussa 2014 saa Aleksanterin teatterissa ensi-iltansa Musiikkiteatteri Kapsäkin tilausteos, musikaali Houdini, jonka on käsikirjoittanut Juha Siltanen. Nykänen on tehnyt lisäksi lastenoopperasovituksia, mm. Kansallisoopperalle.

Nykänen on esiintynyt useasti mm. Espoon kansainvälisellä pianoviikolla, Kuhmon kamarimusiikissa, Turun ja Mäntän musiikkijuhlilla sekä LuostoClassicissa. Häntä on voinut kuulla pianistina myös YLE1:n radio-ohjelmissa Kansankynttilä (2006) ja Mieletön musiikinhistoria (2007–2008). Syksystä 2013 lähtien hän on toiminut Yle Teemalla RSO:n konserttisarjan pianisti-kommentaattorina.

IRINA ZAHHARENKOVA

Irina Zahharenkova (s. 23. helmikuuta 1976 Kaliningrad) on virolainen pianisti ja cembalisti, joka asuu nykyisin Suomessa. Zahharenkova valmistui musiikin maisteriksi Viron musiikkiakatemiasta opettajinaan Lilian Semper ja Maris Valk-Falk. Hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Hui-Ying Liu-Tawaststjernan johdolla. Hän on yksi oman sukupolvensa palkituimmista nuorista pianisteista maailmassa.

Irina Zahharenkovan menestys kansainvälisissä kilpailuissa on ollut huima. Vuoden 2005 aikana hänet palkittiin Epinalin pianokilpailussa Ranskassa, Prahan kevät -cembalokilpailussa, George Enescu -kilpailussa Romaniassa sekä Geneven kansainvälisessä pianokilpailussa. Seuraavana vuonna hän voitti Alessandro Casagrande -kilpailun Italiassa sekä Johann Sebastian Bach -kilpailun Saksassa. Zahharenkova on menestynyt kilpailuissa myös aiemmin, mm. vuonna 2004 hän voitti Premio Jaén -pianokilpailun Espanjassa saaden lisäksi myös yleisöpalkinnon.

TARMO PELTOKOSKI

Tarmo Peltokoski (s. 2000) opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Atso Almilan johdolla. Hän aloitti kapellimestariopintonsa Jorma Panulan ohjauksessa vuonna 2014.
Pianonsoittoa Tarmo opiskelee opettajanaan Antti Hotti. Vuosina 2008-2016 hän opiskeli Vaasan Kuula-opistossa Tuulikki Laitisen ja Kristiina Juntun johdolla. Muita tärkeitä opettajia ovat olleet mm. Henri Sigfridsson ja Konstantin Bogino. Tarmo on kuulunut valtakunnalliseen Nuorten Pianoakatemiaan sen perustamisesta (2013) alkaen.

Tarmo on palkittu useissa valtakunnallisissa pianokilpailuissa, mm. Tampereen pianokilpailussa 2017 (tunnustuspalkinto ja kaksi erikoispalkintoa) ja Leevi Madetoja –kilpailussa 2018 (I palkinto). Tarmo on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Vaasan ja Kuopion kaupunginorkestereiden solistina. Lisäksi hän on esiintynyt useasti Mäntän ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä monilla muilla festivaaleilla. Pro Musica -säätiö valitsi Tarmon vuoden nuoreksi muusikoksi 2018.

IIRO RANTALA

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala (s.1970) lukeutuu paitsi Suomen, kenties myös koko kansainvälisen jazzkentän valovoimaisimpiin tähtiin. On miltei mahdotonta luetella, keiden kaikkien kanssa yli 2000 konserttia yli 43 maassa ympäri maailman antaneen Trio Töykeät -jazztrion perustaja on uransa aikana tehnyt yhteistyötä.

Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Rantalalle luonteenomaista. Hänen orkesteriohjelmistoonsa kuuluu niin Gershwiniä kuin Mozartiakin, jonka A-duuripianokonserton hän on esittänyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa – viimeksi Suomalaisen kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa 2010. Jukka Linkolan Rantalalle säveltämän pianokonserton hän kantaesitti vuonna 2013 John Storgårdsin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Rantalan monipuolista uraa on aina leimannut yleisöystävällinen poikkitaiteellisuus ja ennakkoluulottomuus. Rantala on säveltänyt useita musikaaleja Ryhmäteatteriin ja Helsingin kaupunginteatteriin sekä musiikin muun muassa elokuvaan Klassikko sekä neljään huippusuosittuun Risto Räppääjä -lastenelokuvaan, joista ensimmäinen toi hänelle Jussi-palkinnon vuonna 2009.

Rantalan solmima levytyssopimus kuuluisan saksalaisen ACT-levymerkin kanssa kantoi saman tien hedelmää. Maaliskuussa 2011 julkaistu soolopianolevy Lost Heroes oli huikea kansainvälinen arvostelumenestys, ja voitti Saksassa paitsi tavoitellun Preis der Deutschen Schallplattenkritik -palkinnon, myös Echo-palkinnon vuoden parhaasta jazz-levystä. Samana vuonna Rantala sai kunnian toimia arvostetun Montreux Jazz Festivalin pianokilpailun tuomariston presidenttinä.

Rantala on toiminut Suomen Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1994, ja vuonna 2013 tasavallan presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -ansiomerkin. Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnon hän sai vuonna 1996. V. 2015 Rantala palkittiin Vienti-Emmalla ja v. 2017 hän oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston v. 2017 musiikkipalkinnon saajaksi. New York Festivals:in Best Music Special –sarjassa Rantalan ja Zarkus Poussan Tunteiden Ilta –ohjelmal sai kunniamaininnan. Tunteiden ilta palkittiin myös parhaan radion viihdeohjelman Kultaisella ruusulla (Rose d'Or) Berliinissä.

Iiro Rantalalta ilmestyi huhtikuun 2018 lopulla ensimmäinen klassinen Mozartin pianokonserttolevytys, Die Deutche Kammerfilharmonien kanssa.

EERO TARASTI

Eero Tarasti (s. 1948) on pitänyt esitelmiä Mikkelin Musiikkijuhlilla alusta lähtien. Hän on toiminut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina 1984-2016, ja ohjannut 110 väitöskirjaa kotimaassa ja ulkomailla. Tarastin julkaisut – mm. 40 teosta englanniksi, ranskaksi, italiaksi, suomeksi ja kiinaksi – käsittelevät eurooppalaisen taidemusiikin keskeisiä säveltäjiä – ja semiotiikkaa. Hän esiintyy myös kamarimuusikkona HYMSin ensemblen kanssa ja on julkaissut kaksi romaania. Tarasti on kunniatohtori Indianan yliopistossa Bloomingtonissa, New Bulgarian Universityssa Sofiassa, Viron Musiikkiakatemiassa, Aix-Marseillen yliopistossa ja Cluj Napocan Musiikkiakatemiassa Romaniassa.

 

SERGEY DOGADIN syntyi syyskuussa 1988 tunnettujen muusikoiden perheeseen. Hän aloitti viulun soittamisen 5-vuotiaana professori Lev Ivashchenkon johdolla.

Vuonna 2012 Sergei valmistui Pietarin konservatoriosta, jossa hän oli professori V. Ovcharekin ja hänen isänsä - professori A.Dogadinin oppilas, sekä on ottanut mestarikursseja B.Kushnirilta, Z. Bronilta ja monelta muulta.

Tammikuussa 2012 Sergei hyväksyttiin kansainväliseen Menuhin-musiikkiakatemiaan Gstaadissa (Sveitsi), jossa hänestä tuli ylivertaisen viulisti Maxim Vengerovin oppilas.

Sergei on ollut kiertueella Venäjällä, Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä, Italiassa, Espanjassa, Unkarissa, Kiinassa, Puolassa, Irlannissa, Chilessä, Latviassa, Turkissa, Moldaviassa, Virossa ja Alankomaissa.

SENJA RUMMUKAINEN on opiskellut sellonsoittoa professori Marko Ylösen ja professori Young-Chang Chon ohjauksessa sekä vaihdossa Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa Truls Mørkin luokalla. Vuonna 2017 hän aloitti maisteriopinnot Berliinin Universität der Künstessä Jens-Peter Maintzin ohjauksessa. Lisäopetusta Senja on saanut mm. David Geringakselta, Reinhard Latzkolta ja Wolfgang Boettcherilta.

Senja sai 1. palkinnon Turun valtakunnallisessa sellokilpailussa 2014, jota ovat seuranneet solistitehtävät mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin, Württembergische Philharmonie Reutlingenin sekä Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música-orkesterin kanssa.

Senja on aktiivinen kamarimuusikko ja esiintyy säännöllisesti lukuisilla musiikkijuhlilla kuten Naantalin musiikkijuhlat, Turun musiikkijuhlat, Kuhmon kamarimusiikki, Oulun musiikkijuhlat, Kauniaisten musiikkijuhlat, Grieg in Bergen-festivaali sekä RUSK-festivaali. Senjan vakituisista kokoonpanoista mainittakoon Borea-kvartetti ja jousitrio, joka voitti NMH:n kamarimusiikkikilpailun vuonna 2017.

Senja valittiin Helsingin kaupunginorkesterin 2. soolosellistiksi 2017.

Hänellä on tällä hetkellä käytössään Stefano Scarampella-sello vuodelta 1897, jonka hänelle on ystävällisesti lainannut Jorma Panula.

PIANO DESPERADOS

Piano Desperados on nuorten pianolahjakkuuksien tiimi, joka syntyi Mäntän Huhkojärven maagisissa maisemissa ja on valloittanut yleisön jo kahteen kertaan Mäntän musiikkijuhlien Kesäyön Kirkastus -konserteissa 2016 ja 2018. Desperados-konseptin ideana on yhdistää virtuoosinen pianismi hulvattomaan musiikkihuumoriin ja hauskanpitoon. Esikuvana toimivat niin Igudesman&Joo ja Victor Borge kuin kuin myös elokuvakomedian ehtymättömät aarreaitat.

Mikkelissä enemmän tai vähemmän vakavaa musiikkia tulevat esittämään Samuel Eriksson, Mikael Loponen, Leevi Ollila ja Tarmo Peltokoski. Tiimin työskentelyä ovat valmentaneet legendaarinen pianisti-koomikko Hyung-ki Joo ja suomalaisen musiikkikomedian huipputaitaja Jouni Bäckström.

SATU SOPANEN

Muusikko Satu Sopanen (s.1967) on monipuolinen lastenmusiikin ammattilainen. Hän soittaa kannelta, laulaa, säveltää, juontaa ja käsikirjoittaa. Hänen energisyytensä ja ehtymätön positiivinen energiansa näkyy kaikessa hänen tekemisessään.

Vuosien mittaan Sopanen on vieraillut lähes joka kodissa TV2:n Pikku Kakkosen lukuisten musiikkiohjelmien kautta. Esimerkiksi Huvitutti-ohjelmaa tehtiin toistasataa jaksoa vuosina 1998–2002.

Satu Sopanen aloitti kanteleensoiton kuusivuotiaana isänsä, Ismo Sopasen opetuksessa. Myöhemmin hän valmistui Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta ja on sen jälkeen opettanut kantelepedagogiikkaa Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin konservatoriossa.

Satu Sopanen on esiintynyt monien yhtyeiden ja orkesterien kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Tuttiorkesteri, Loiskis ja UMO sekä Helsingin, Joensuun, Kuopion ja Oulun kaupunginorkesterit samoin kuin Mukaralla ja Tinttaralla sekä Jazzituttaa ja Tuttijazzaa!.