VALERI ABISALOVITŠ GERGIJEV

Kapellimestari

Valeri Gergiev on venäläinen kapellimestari ja Pietarin Mariinski-teatterin johtaja. Hän on yksi maailman tunnetuimmista kapellimestareista, ja johtanut myös mm. Rotterdamin filharmonikkoja, New Yorkin Metropolitan-oopperan orkesteria ja Lontoon sinfoniaorkesteria.

Gergijev opiskeli orkesterinjohtoa Leningradin konservatoriossa legendaarisen Ilja Musinin ohjauksessa, ja hänet nimitettiin vuonna 1978 Kirovin (nykyään Mariinskin) oopperan apulaisjohtajaksi, missä hän debytoi johtamalla Sergei Prokofjevin oopperan Sota ja rauha. Sen jälkeen kun hänet nimitettiin Kirovin oopperan ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1988, Mariinskin orkesteri ja baletti hänen johdollaan ovat vierailleet yli 45 maassa.

Gergijev on perustanut ja johtanut maailmankuuluja festivaaleja, kuten the Stars of the White Nights (1993 lähtien), the Moscow Easter Festival (2002 lähtien), Rotterdamin Gergijev Festivaaleja, Mikkelin Musiikkijuhlia and Münchenin 360 Degrees -festivaaleja. Gergijev on myös johtanut suurien säveltäjien muistokonsertteja, kuten 150v Musorgski, 175v Tshaikovski, 125v Prokofiev, 100v Shostakovich jne. Kaikkien festivaalien erityispiirre on, että yleisöllä on mahdollisuus kuulla ja nähdä myös harvinaisia kappaleita, mitä ei ole esitetty aiemmin.

Suomessa Gergijev orkestereineen on vieraillut useasti. Erityisesti Mikkelin Musiikkijuhlat ovat olleet mariinskilaisten suosiossa, ja Gergijev toiminut Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana jo vuodesta 1993.

 

MARIINSKI-TEATTERIN ORKESTERI

Valtion akateeminen Mariinski-teatteri eli Marian teatteri on vuonna 1860 perustettu ooppera- ja balettiteatteri, joka sijaitsee Pietarissa, Venäjällä. Teatteri on nimetty keisarinna Maria Aleksandrovnan mukaan.

Sekä baletin että oopperan orkesterin ylikapellimestari ja johtaja on Valeri Gergijev, joka on nostanut esitysten tason jälleen maailman huippuluokkaan. Baletissa ovat sen historian aikana tanssineet muun muassa Anna Pavlova, Vatslav Nižinski ja Rudolf Nurejev. Se tunnetaan erityisen puhtaasta ja yhtenäisestä tanssityylistään. Mariinski-teatterissa ovat saaneet ensiesityksensä lähes kaikki suuret venäläiset oopperat, kuten Mihail Glinkan Ruslan ja Ljudmila, Modest Musorgskin Boris Godunov ja Hovanštšina sekä kaikki Pjotr Tšaikovskin oopperat, joista Lumoojattaren Tšaikovski myös johti itse.

DALIA STASEVSKA

Kapellimestari

Dalia Stasevska on viime vuosina osoittautunut yhdeksi Suomen valovoimaisimmista nuorista kapellimestareista. Dalia johtaa kaudella 2018/19 lukuisia debyyttejä, mm. Philharmonia Orkesteria, Orchestre National de Lyon:ia, Helsingin Kaupunginorkesteria, Ruotsin Kamariorkesteria, Stavanger Sinfoniaorkesteria sekä Adelaide Sinfoniaorkesteria. Hänet on myös uusintakutsuttu johtamaan BBC:n Sinfoniaorkesteria, Tukholman Kuninkaallista Filharmonista Orkesteria Nobel-palkinto juhlaan, Trondheimin Sinfoniaorkesteria sekä johtamaan Orchestra of Opera Northia. 

Kaudella 2017/18 Dalia teki debyyttejä mm. BBC Sinfoniaorkesterin, BBC National Orchestra of Walesin, Gürzenich Orchestra Kölnin, Ruotsin Radion Sinfoniaorkesterin, Tukholman Filharmonisen Orkesterin sekä Göteborgin Sinfoniaorkesterin kanssa. Dalia Stasevska myös johti uudelleen Oslon filharmonikkoja sekä Göteborgin Sinfoniaorkesteria jossa hän johti Suomi 100 vuotta Juhlakonsertin. Myös pitkä yhteistyö Suomen Kansallisoopperan kanssa jatkui Dalian johtaessa menestyksekkään esityksen Höstsonatenin konserttiversion Tukholman Itämeri Festivaaleilla, jossa pääroolissa lauloi Anne-Sofi von Otter. 

Intohimoisena oopperakapellimestarina Dalia johtaa kaudella 2018/19 kaksi uutta oopperadebyyttiä: Tukholman Kuninkaallisessa Oopperassa johtaen Don Giovannin, sekä Opera de Toulonissa johtaen Jevgeni Oneginin. Dalia Stasevska on viime kaudella myös johtanut Oslon Oopperassa sekä Suomen Kansallisoopperassa. 

Stasevska toimi vuosina 2011-2015 Kamarikesä -festivaalien taiteellisena johtajana. Syksyllä 2014 hänelle myönnettiin Hulda Paulo -palkinto.

Dalia Stasevska on opiskellut viulun ja alttoviulun soittoa Tampereen Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Orkesterin johtoa hän opiskeli ensin Tukholman Kuninkaallisessa Akatemiassa Jorma Panulan johdolla ja sitten Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin luokalla. 

ERKKI LASONPALO

Kapellimestari

Erkki Lasonpalo on opiskellut kapellimestariksi Jorma Panulan sekä Leif Segerstamin johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän on johtanut Suomessa vuodesta 2012 useimpia merkittäviä orkestereita kuten Tampere Filharmoniaa ja Turun filharmonista orkesteria, Sinfonia Lahtea, Oulu Sinfoniaa sekä Kuopion, Helsingin, Lappeenrannan, Vaasan, Porin, Jyväskylän ja Joensuun kaupunginorkestereita ja Tapiola Sinfoniettaa sekä Lapin kamariorkesteria. Hän on työskennellyt myös oopperaproduktioissa Suomen kansallisoopperan ja -baletin lisäksi Oulun oopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Kokkolan oopperassa. Lasonpalo on vieraillut myös Islannin sinfoniaorkesterin kapellimestarina.

Lasonpalo on toiminut Heinäveden musiikkipäivien taiteellisena johtajana vuodesta 2014 ja Kemin kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2016 sekä Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina vuodesta 2017. Lisäksi hän toimii Helsinki Sinfonietan taiteellisena johtajana. Vuoden 2019 alusta Lasonpalo nimitettiin valtakunnallisen nuorten soittajien Sinfoniaorkesteri Vivon taiteelliseksi johtajaksi.

SAIMAA SINFONIETTA

Saimaa Sinfonietta on Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien yhteiskokoonpano. Siinä Mikkelin kaupunginorkesterin 12 jousisoittajaa ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin 21 muusikon ”minisinfonietta” yhdistyvät kahden Saimaan rannan kaupungin wieniläisklassiseksi sinfonietta-kokoonpanoksi.

Saimaa Sinfonietta -yhteistyötä on tehty vuodesta 2006 lähtien. Vuosittain orkesterit toteuttavat neljä yhteistä orkesteriperiodia, joissa konsertit soitetaan sekä Mikkelissä että Lappeenrannassa. Kotikaupunkiensa lisäksi Saimaa Sinfonietta on konsertoinut mm. Savonlinnassa, Pieksämäellä, Imatralla ja Pietarissa sekä vieraillut Neljän tuulen festivaalilla Levillä. Yhteistoimintamalli on osoittautunut hedelmälliseksi ja kustannustehokkaaksi: yhteiskokoonpanolla pystytään tarjoamaan kuulijoille pääsy laajemman ohjelmiston äärelle. Samalla molemmat orkesterit kuitenkin säilyttävät vahvan paikallisen identiteettinsä omien kaupunkiensa orkestereina, ja huolehtivat alueellaan monipuolisesta tarjonnasta ja yleisötyöstä.

Saimaa Sinfoniettaa luotsaa kapellimestari Erkki Lasonpalo, joka aloitti vuonna 2020 Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestarina ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana.

  

SINFONIAORKESTERI VIVO

Sinfoniaorkesteri Vivo on nuorten soittajien valtakunnallinen täysimittainen filharmoninen orkesteri, jonka soittajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Soittajien keski-ikä on tällä hetkellä noin 19 vuotta ja ikähaarukka 14-26 vuotta. Enemmistö soittajista on sekä lukiossa olevia nuoria että päätoimisia musiikinopiskelijoita, joille Vivo tarjoaa mahdollisuuden hankkia musiikkialan eri ammateissa vaadittavaa osaamista, tietotaitoa ja orkesterisoittokokemusta.

Vivo perustettiin vuonna 1986. Alkusysäyksen orkesterille antoivat nuoret muusikot, jotka paluumatkalla musiikkileiriltä kertoivat haluavansa soittaa yhdessä talvellakin. Kapellimestari Kari Tikka kannatti ajatusta ja oli sitä mieltä, että perustettavan orkesterin on oltava iso sinfoniaorkesteri. Helsingin debyyttikonsertti pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla kevättalvella 1989, ja sen jälkeen orkesteri on konsertoinut säännöllisesti eri puolilla Suomea.

Kari Tikan jälkeen taiteellisena johtajana ovat toimineet Mikko Franck (1997-1999), Tibor Bogányi (2000-2002) ja Esa Heikkilä (2003-2016). Kapellimestari Erkki Lasonpalo aloittaa kolmivuotisen kautensa taiteellisena johtajana vuoden 2019 alussa.

Vivon yli 30 toimintavuoden aikana mukana on ollut satoja nuoria soittajia, joista huomattava osa on päätynyt myöhemmin ammattimuusikoksi tai työskentelemään muulla tavoin musiikin parissa. Vivon ohjelmisto kattaa koko orkesterimusiikin kirjon sinfonioista ja oopperoista aina sinfoniaorkesterille sovitettuihin tangoihin ja elokuvasävelmiin. Repertoaarin pääpaino on kuitenkin ehdottomasti suurissa sinfonioissa ja sävelrunoissa (säveltäjinä mm. Sibelius, Brahms, Tšaikovski, Šostakovitš, Mahler ja Bruckner).

Ulkomailla Sinfoniaorkesteri Vivo on vieraillut Unkarissa, Georgiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä Saksassa.

PELAGEYA KURENNAYA

Sopraano

Soprano Pelageja Kurennaja valmistui Pietarin Rimski-Korsakovin konservatoriosta vuonna 2016, missä hänen opettajansa oli Tamara Novichenko.

Kurennaja on voittanut useita palkintoja useissa kansainvälisissä laulukilpailuissa: Diploma VII Pietarin Oopperalaulukipailussa (2015), Suur-palkinto kansainvälisessä venäjäromanssilaulukilpailussa (Grand-Prix at the International Competition „Romansiada“), Pietro Argenton Kansaivälisessä Musiikkikilpailussa (Gioia del Colle, Italia, 2010), ja ”Silver Voice” ja Fyodor Chaliapin festivaaleilla (2009)

Pelageja ensiesiintyi lokakuussa 2014 Prilepan roolissa oopperassa ”Patarouva” Mariss Jansonsin johdolla Gasteigissa Münchenissä sekä Luxemburgin filharmoniassa.  Toukukuussa 2015 Pelageja debytoi Mariinski-Teatterissa Patarouvan Mashana, Valeri Gergijevin johdolla. Vuonna 2015/ 2016 Pelageja lauloi Mariinskissa Štšedrinin uusimman Jouluinen tarina -oopperan pääroolin.

Pelageja on jo esiintynyt säännöllisesti Mariinskissa, mm. rooleissa: Barbarina (Figaron häät), Frasquita (Carmen), Lauretta (Kihlaus luostarissa) ja Dunyasha (Sota ja rauha). Pelageja on myös esiintynyt Pietarin konservatorion ooppera ja baletti teatterissa, mm. rooleissa: Belinda (Dido and Aeneas), Brigitta (Iolanta), Susanna ja Barbarina (“Le nozze di Figaro”), Rosina (Il Barbiere di Siviglia”), Marfa (“The Tsar’s bride”).

IRINA ZAHHARENKOVA

Piano

Irina Zahharenkova (s. 23. helmikuuta 1976 Kaliningrad) on virolainen pianisti ja cembalisti, joka asuu nykyisin Suomessa. Zahharenkova valmistui musiikin maisteriksi Viron musiikkiakatemiasta opettajinaan Lilian Semper ja Maris Valk-Falk. Hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Hui-Ying Liu-Tawaststjernan johdolla. Hän on yksi oman sukupolvensa palkituimmista nuorista pianisteista maailmassa.

Irina Zahharenkovan menestys kansainvälisissä kilpailuissa on ollut huima. Vuoden 2005 aikana hänet palkittiin Epinalin pianokilpailussa Ranskassa, Prahan kevät -cembalokilpailussa, George Enescu -kilpailussa Romaniassa sekä Geneven kansainvälisessä pianokilpailussa. Seuraavana vuonna hän voitti Alessandro Casagrande -kilpailun Italiassa sekä Johann Sebastian Bach -kilpailun Saksassa. Zahharenkova on menestynyt kilpailuissa myös aiemmin, mm. vuonna 2004 hän voitti Premio Jaén -pianokilpailun Espanjassa saaden lisäksi myös yleisöpalkinnon.

TEEMU LAASANEN

Piano

Teemu Laasanen toimii Mikkelin musiikkiopiston pianonsoiton lehtorina ja Mäntyharjun toimipisteen johtajana. Laasanen on opiskellut pianonsoittoa mm. Keski-Suomen konservatoriossa, Carl Nielsen Academy of Musicissa sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, ja Sibelius-Akatemiassa yksityisesti opettajinaan Nijole Kasperaviciute, Oleg Mantur ja prof. Liisa Pohjola. Hän on osallistunut useille mestarikursseille opettajinaan mm. prof. Erik T. Tawaststjerna, Lauri Väinmaa, German Danileiko, Mikhail Yanovitsky ja Olli Mustonen.

Laasanen valmistui musiikkipedagogiksi v. 2001 sekä suoritti solistisen A-tutkinnon ja ammattikorkeakoulun musiikin erikoistumisopinnot vuonna 2002 erinomaisin arvosanoin. Hänellä on ollut soolokonsertteja Suomessa, Tanskassa ja Latviassa sekä kamarimusiikkikonsertteja Suomessa, Puolassa ja Tanskassa. Orkestereiden kanssa hän on esiintynyt useasti, mm. Jyväskylä sinfonia, Mikkelin kaupunginorkesteri ja Sinfonietta SOI.

Laasanen on järjestänyt klassisen musiikin konserttisarjoja Mäntyharjussa vuodesta 2003 alkaen ja toiminut mm. SOI Suvessa - ja SOI Suksilla – festivaalien, sekä v. 2013 ensimmäisen Pinus Musica -musiikkileirin johtajana. Lokakuussa 2018 Laasanen valittiin Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtajaksi.

Elokuussa 2017 ilmestyi Laasasen kirjoittama ja soittama musiikkisatu Nuken Tarina, joka aloitti musiikkisatukirjojen kokoelman. Järjestyksessään kolmas kirja, Maaria Taivaanlaulaja, kuullaan Musiikkijuhlien avauspäivänä Farmari 2020 -messuilla. Tärkeänä opettajana ja mentorina Laasaselle on toiminut syksystä 2016 alkaen pianotaiteilija Irina Zahharenkova.

 

TARMO PELTOKOSKI

Piano

Tarmo Peltokoski (s. 2000) opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Atso Almilan johdolla. Hän aloitti kapellimestariopintonsa Jorma Panulan ohjauksessa vuonna 2014.
Pianonsoittoa Tarmo opiskelee opettajanaan Antti Hotti. Vuosina 2008-2016 hän opiskeli Vaasan Kuula-opistossa Tuulikki Laitisen ja Kristiina Juntun johdolla. Muita tärkeitä opettajia ovat olleet mm. Henri Sigfridsson ja Konstantin Bogino. Tarmo on kuulunut valtakunnalliseen Nuorten Pianoakatemiaan sen perustamisesta (2013) alkaen.

Tarmo on palkittu useissa valtakunnallisissa pianokilpailuissa, mm. Tampereen pianokilpailussa 2017 (tunnustuspalkinto ja kaksi erikoispalkintoa) ja Leevi Madetoja –kilpailussa 2018 (I palkinto). Tarmo on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Vaasan ja Kuopion kaupunginorkestereiden solistina. Lisäksi hän on esiintynyt useasti Mäntän ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä monilla muilla festivaaleilla. Pro Musica -säätiö valitsi Tarmon vuoden nuoreksi muusikoksi 2018.

EERO TARASTI

Musiikkitieteen professori

Eero Tarasti (s. 1948) on pitänyt esitelmiä Mikkelin Musiikkijuhlilla alusta lähtien. Hän on toiminut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina 1984-2016, ja ohjannut 110 väitöskirjaa kotimaassa ja ulkomailla. Tarastin julkaisut – mm. 40 teosta englanniksi, ranskaksi, italiaksi, suomeksi ja kiinaksi – käsittelevät eurooppalaisen taidemusiikin keskeisiä säveltäjiä – ja semiotiikkaa. Hän esiintyy myös kamarimuusikkona HYMSin ensemblen kanssa ja on julkaissut kaksi romaania. Tarasti on kunniatohtori Indianan yliopistossa Bloomingtonissa, New Bulgarian Universityssa Sofiassa, Viron Musiikkiakatemiassa, Aix-Marseillen yliopistossa ja Cluj Napocan Musiikkiakatemiassa Romaniassa.