VALERI ABISALOVITŠ GERGIJEV

Kapellimestari

Valeri Gergiev on venäläinen kapellimestari ja Pietarin Mariinski-teatterin johtaja. Hän on yksi maailman tunnetuimmista kapellimestareista, ja johtanut myös mm. Rotterdamin filharmonikkoja, New Yorkin Metropolitan-oopperan orkesteria ja Lontoon sinfoniaorkesteria.

Gergijev opiskeli orkesterinjohtoa Leningradin konservatoriossa legendaarisen Ilja Musinin ohjauksessa, ja hänet nimitettiin vuonna 1978 Kirovin (nykyään Mariinskin) oopperan apulaisjohtajaksi, missä hän debytoi johtamalla Sergei Prokofjevin oopperan Sota ja rauha. Sen jälkeen kun hänet nimitettiin Kirovin oopperan ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1988, Mariinskin orkesteri ja baletti hänen johdollaan ovat vierailleet yli 45 maassa.

Gergijev on perustanut ja johtanut maailmankuuluja festivaaleja, kuten the Stars of the White Nights (1993 lähtien), the Moscow Easter Festival (2002 lähtien), Rotterdamin Gergijev Festivaaleja, Mikkelin Musiikkijuhlia and Münchenin 360 Degrees -festivaaleja. Gergijev on myös johtanut suurien säveltäjien muistokonsertteja, kuten 150v Musorgski, 175v Tshaikovski, 125v Prokofiev, 100v Shostakovich jne. Kaikkien festivaalien erityispiirre on, että yleisöllä on mahdollisuus kuulla ja nähdä myös harvinaisia kappaleita, mitä ei ole esitetty aiemmin.

Suomessa Gergijev orkestereineen on vieraillut useasti. Erityisesti Mikkelin Musiikkijuhlat ovat olleet mariinskilaisten suosiossa, ja Gergijev toiminut Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana jo vuodesta 1993.

 

MARIINSKI-TEATTERIN ORKESTERI

Valtion akateeminen Mariinski-teatteri eli Marian teatteri on vuonna 1860 perustettu ooppera- ja balettiteatteri, joka sijaitsee Pietarissa, Venäjällä. Teatteri on nimetty keisarinna Maria Aleksandrovnan mukaan.

Sekä baletin että oopperan orkesterin ylikapellimestari ja johtaja on Valeri Gergijev, joka on nostanut esitysten tason jälleen maailman huippuluokkaan. Baletissa ovat sen historian aikana tanssineet muun muassa Anna Pavlova, Vatslav Nižinski ja Rudolf Nurejev. Se tunnetaan erityisen puhtaasta ja yhtenäisestä tanssityylistään. Mariinski-teatterissa ovat saaneet ensiesityksensä lähes kaikki suuret venäläiset oopperat, kuten Mihail Glinkan Ruslan ja Ljudmila, Modest Musorgskin Boris Godunov ja Hovanštšina sekä kaikki Pjotr Tšaikovskin oopperat, joista Lumoojattaren Tšaikovski myös johti itse.

ERKKI LASONPALO

Kapellimestari

Erkki Lasonpalo on opiskellut kapellimestariksi Jorma Panulan sekä Leif Segerstamin johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän on johtanut Suomessa vuodesta 2012 useimpia merkittäviä orkestereita kuten Tampere Filharmoniaa ja Turun filharmonista orkesteria, Sinfonia Lahtea, Oulu Sinfoniaa sekä Kuopion, Helsingin, Lappeenrannan, Vaasan, Porin, Jyväskylän ja Joensuun kaupunginorkestereita ja Tapiola Sinfoniettaa sekä Lapin kamariorkesteria. Hän on työskennellyt myös oopperaproduktioissa Suomen kansallisoopperan ja -baletin lisäksi Oulun oopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Kokkolan oopperassa. Lasonpalo on vieraillut myös Islannin sinfoniaorkesterin kapellimestarina.

Lasonpalo on toiminut Heinäveden musiikkipäivien taiteellisena johtajana vuodesta 2014 ja Kemin kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2016 sekä Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina vuodesta 2017. Lisäksi hän toimii Helsinki Sinfonietan taiteellisena johtajana. Vuoden 2019 alusta Lasonpalo nimitettiin valtakunnallisen nuorten soittajien Sinfoniaorkesteri Vivon taiteelliseksi johtajaksi.

  

SINFONIAORKESTERI VIVO

Sinfoniaorkesteri Vivo on nuorten soittajien valtakunnallinen täysimittainen filharmoninen orkesteri, jonka soittajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Soittajien keski-ikä on tällä hetkellä noin 19 vuotta ja ikähaarukka 14-26 vuotta. Enemmistö soittajista on sekä lukiossa olevia nuoria että päätoimisia musiikinopiskelijoita, joille Vivo tarjoaa mahdollisuuden hankkia musiikkialan eri ammateissa vaadittavaa osaamista, tietotaitoa ja orkesterisoittokokemusta.

Vivo perustettiin vuonna 1986. Alkusysäyksen orkesterille antoivat nuoret muusikot, jotka paluumatkalla musiikkileiriltä kertoivat haluavansa soittaa yhdessä talvellakin. Kapellimestari Kari Tikka kannatti ajatusta ja oli sitä mieltä, että perustettavan orkesterin on oltava iso sinfoniaorkesteri. Helsingin debyyttikonsertti pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla kevättalvella 1989, ja sen jälkeen orkesteri on konsertoinut säännöllisesti eri puolilla Suomea.

Kari Tikan jälkeen taiteellisena johtajana ovat toimineet Mikko Franck (1997-1999), Tibor Bogányi (2000-2002) ja Esa Heikkilä (2003-2016). Kapellimestari Erkki Lasonpalo aloittaa kolmivuotisen kautensa taiteellisena johtajana vuoden 2019 alussa.

Vivon yli 30 toimintavuoden aikana mukana on ollut satoja nuoria soittajia, joista huomattava osa on päätynyt myöhemmin ammattimuusikoksi tai työskentelemään muulla tavoin musiikin parissa. Vivon ohjelmisto kattaa koko orkesterimusiikin kirjon sinfonioista ja oopperoista aina sinfoniaorkesterille sovitettuihin tangoihin ja elokuvasävelmiin. Repertoaarin pääpaino on kuitenkin ehdottomasti suurissa sinfonioissa ja sävelrunoissa (säveltäjinä mm. Sibelius, Brahms, Tšaikovski, Šostakovitš, Mahler ja Bruckner).

Ulkomailla Sinfoniaorkesteri Vivo on vieraillut Unkarissa, Georgiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä Saksassa.

PELAGEYA KURENNAYA

Sopraano

Soprano Pelageja Kurennaja valmistui Pietarin Rimski-Korsakovin konservatoriosta vuonna 2016, missä hänen opettajansa oli Tamara Novichenko.

Kurennaja on voittanut useita palkintoja useissa kansainvälisissä laulukilpailuissa: Diploma VII Pietarin Oopperalaulukipailussa (2015), Suur-palkinto kansainvälisessä venäjäromanssilaulukilpailussa (Grand-Prix at the International Competition „Romansiada“), Pietro Argenton Kansaivälisessä Musiikkikilpailussa (Gioia del Colle, Italia, 2010), ja ”Silver Voice” ja Fyodor Chaliapin festivaaleilla (2009)

Pelageja ensiesiintyi lokakuussa 2014 Prilepan roolissa oopperassa ”Patarouva” Mariss Jansonsin johdolla Gasteigissa Münchenissä sekä Luxemburgin filharmoniassa.  Toukukuussa 2015 Pelageja debytoi Mariinski-Teatterissa Patarouvan Mashana, Valeri Gergijevin johdolla. Vuonna 2015/ 2016 Pelageja lauloi Mariinskissa Štšedrinin uusimman Jouluinen tarina -oopperan pääroolin.

Pelageja on jo esiintynyt säännöllisesti Mariinskissa, mm. rooleissa: Barbarina (Figaron häät), Frasquita (Carmen), Lauretta (Kihlaus luostarissa) ja Dunyasha (Sota ja rauha). Pelageja on myös esiintynyt Pietarin konservatorion ooppera ja baletti teatterissa, mm. rooleissa: Belinda (Dido and Aeneas), Brigitta (Iolanta), Susanna ja Barbarina (“Le nozze di Figaro”), Rosina (Il Barbiere di Siviglia”), Marfa (“The Tsar’s bride”).

MARIA RALKO

Piano

GALINA SAKHNOVSKAYA

Sopraano

MIKHAIL YANOVITSKY

Piano

Pietarissa syntynyt Mikhail Yanovitsky aloitti piano-opintonsa äitinsä ohjauksessa ja Pietarin Erityismusiikkikoulussa opettajanaan Marina Wolf. Kahdeksantoistavuotiaana Yanovitsky kirjautui Moskovan konservatorioon, jossa häntä opetti Mikhail Voskressensky.

Pian Yhdysvaltoihin muutettuaan hän voitti kansainvälisen Young Concert Artists -kilpailun (1991). Tätä seurasivat useat kilpailumenestykset, kuten ensimmäinen palkinto pianokonserttokilpailussa Italian Cantússa . Yanovitsky voitti myös Miriam Krausner kilpailun Long Islandin kesäfestivaaleilla ja Pro Piano -kilpailun New Yorkissa. Hän sai kaksi Gina Bachauerin nimeä kantavaa stipendiä Juilliard Schooliin, jossa hän viimeisteli jatko-opintonsa Seymour Lipkinin johdolla.

Mikhail Yanovitsky väitteli tohtoriksi Templen yliopistossa vuonna 2002 aiheenaan Aleksandr Skrjabinin pianomusiikki.  Akateemisten opintojen ohella tri Yanovitsky esiintyy edelleen ahkerasti, ja on ollut arvostetun Astral Artistic Services -ohjelmatoimiston kirjoilla vuodesta 1998.

Tri Yanovitsky on esiintynyt useiden suurten orkesterien solistina, mm.  San Francisco Symphony,  Jupiter Symphony, Moskovan Filharmonikot, Leningradin Filharmonikot, Mariinskin orkesteri , Cape Town Symphony, Toho Gakuen Orchestra johtajanaan Leon Fleischer Tokion Casals -salissa ja Avery Fisher Hallin the Little Orchestra Society johtajanaan Ignat Solzhenitsyn. 

Hän on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa, Meksikossa, Israelissa ja Etelä-Afrikassa. Nykyisessä kotimaassaan Yhdysvalloissa hän on konsertoinut kaikkiaan 34 osavaltiossa. Orkesterin solistiksi häntä on pyydetty mm. Koreaan ja Uruguayhin, lisäksi hän on esiintynyt Viron ja Kreikan kansallisten orkesterien solistina.

Tri Yanovitsky on pitänyt pianon mestarikursseja ympäri Yhdysvaltoja, Eurooppaa, Venäjää, Israelia ja Japania. Vuodesta 2001 hän on ollut pianoyhtiö Steinwayn virallinen taiteilija.

 

TARMO PELTOKOSKI

Piano

Tarmo Peltokoski (s. 2000) opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Atso Almilan johdolla. Hän aloitti kapellimestariopintonsa Jorma Panulan ohjauksessa vuonna 2014.
Pianonsoittoa Tarmo opiskelee opettajanaan Antti Hotti. Vuosina 2008-2016 hän opiskeli Vaasan Kuula-opistossa Tuulikki Laitisen ja Kristiina Juntun johdolla. Muita tärkeitä opettajia ovat olleet mm. Henri Sigfridsson ja Konstantin Bogino. Tarmo on kuulunut valtakunnalliseen Nuorten Pianoakatemiaan sen perustamisesta (2013) alkaen.

Tarmo on palkittu useissa valtakunnallisissa pianokilpailuissa, mm. Tampereen pianokilpailussa 2017 (tunnustuspalkinto ja kaksi erikoispalkintoa) ja Leevi Madetoja –kilpailussa 2018 (I palkinto). Tarmo on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Vaasan ja Kuopion kaupunginorkestereiden solistina. Lisäksi hän on esiintynyt useasti Mäntän ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä monilla muilla festivaaleilla. Pro Musica -säätiö valitsi Tarmon vuoden nuoreksi muusikoksi 2018.

EERO TARASTI

Musiikkitieteen professori

Eero Tarasti (s. 1948) on pitänyt esitelmiä Mikkelin Musiikkijuhlilla alusta lähtien. Hän on toiminut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina 1984-2016, ja ohjannut 110 väitöskirjaa kotimaassa ja ulkomailla. Tarastin julkaisut – mm. 40 teosta englanniksi, ranskaksi, italiaksi, suomeksi ja kiinaksi – käsittelevät eurooppalaisen taidemusiikin keskeisiä säveltäjiä – ja semiotiikkaa. Hän esiintyy myös kamarimuusikkona HYMSin ensemblen kanssa ja on julkaissut kaksi romaania. Tarasti on kunniatohtori Indianan yliopistossa Bloomingtonissa, New Bulgarian Universityssa Sofiassa, Viron Musiikkiakatemiassa, Aix-Marseillen yliopistossa ja Cluj Napocan Musiikkiakatemiassa Romaniassa.

 

MIKKELIN KAUPUNGINORKESTERI

Mikkeliläisen orkesteritoiminnan juuret juontavat vuoteen 1903, jolloin Mikkelin Musiikinystäväin yhdistys perusti orkesterin tuolloin vain muutaman tuhannen asukkaan kaupunkiin. Tästä aikanaan maan vanhimmasta amatööriorkesterista ja kaiken kaikkiaan Suomen kolmanneksi vanhimmasta orkesterista muodostettiin myöhemmin yhdistyspohjainen ammattiorkesteri. Vuonna 1990 Mikkelin kaupunginorkesteri kunnallistettiin 12 jousisoittajan vahvuisena kokoonpanona.

Soittajisto on keskittynyt nimenomaan jousiorkesterille sävellettyyn musiikkiin ja on tullut tunnetuksi yhteistyöstään lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien kanssa. Yhteiskonsertit muiden orkestereiden kanssa, erityisesti Saimaa Sinfonietta -nimellä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa, ovat vakiintuneet osaksi soittajiston toimintaa. Pieni jousisto on vaivaton liikuteltava ja kykenee täysipainoiseen konsertointiin myös ilman kapellimestaria.

Syksyllä 2012 Mikkelin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi kiinnitettiin mm. Cleveland Orchestran apulaiskapellimestarina toiminut Sasha Mäkilä. Vuonna 2013 orkesteri esiintyi maineikkaalla The Great Mountains Music Festivalilla Etelä-Koreassa, ja sai Latin Grammy Award -palkintoehdokkuuden kapellimestari José Serebrierin johtamalla Adagio-levyllä. Konserttiensa suorat internet-lähetykset orkesteri aloitti yhteistyössä E-concerthouse-portaalin ja Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2014. Maaliskuussa 2015 orkesteri teki Sibeliuksen juhlavuoteen liittyen konserttikiertueen Etelä-Koreaan ja Kiinaan.